Formulari de cerca

Pujada a Mortòrum
Pujada a Mortòrum
Dijous, Novembre 17, 2016 - 19:00
Mig centenar de persones descobreixen els jaciments del Mortòrum
Carles Mulet: “L’èxit de la pujada al Castell de Miravet i l’expectació generada per aquesta nova activitat demostra com valoren els veïns l’extens patrimoni municipal”

L’Ajuntament de Cabanes ha donat a conéixer este cap de setmana els jaciments arqueològics del tossal del Mortòrum. La primera activitat va consistir en una xerrada a càrrec de l’arqueòleg de la Diputació Gustau Aguilella, el qual du més d’una dècada al front dels treballs de recuperació d’aquest entorn. Es van projectar recreacions i imatges dels treballs arqueològics fet pels serveis de la Diputació, en els quals també ha col·laborat l’ajuntament. La jornada d'avui diumenge s'ha centrat en la pujada a peu al jaciment en la que han participat mig centenar de persones. El propi Aguilella ha fet una visita guiada explicant cada indret recuperat. El regidor de Patrimoni, Carles Mulet, ha assegurat que l’èxit de la pujada al Castell de Miravet i l’expectació generada per aquesta nova activitat, “demostra com valoren els veïns de Cabanes l’extens patrimoni municipal on sempre acaben descobrint dades desconegudes que encara fan apreciar més el legat històric”. Des de l’equip de govern progressista s’ha explicat que el 2017 es preveu poder continuar amb els treballs conjunts amb la Diputació Provincial. 

 

 

Què és el tossal del Mortòrum 

El Tossal del Mortòrum se situa enfront de la plana litoral de la Ribera de Cabanes, Torreblanca i Orpesa. Els estudis arqueològics han identificat com en diferents parts del turó es conserven diverses restes del passat, entre les quals destaquen un poblat i un túmul funerari. Així, s’ha determinat que el poblat va ser ocupat aproximadament entre els anys 1950 i 550 abans de l’Era, és a dir, des de l’Edat del Bronze a la primera Edat del Ferro; per la seva banda, el túmul va ser usat en diferents moments de l’Edat del Bronze com a sepulcre funerari del poblat. Les primeres excavacions al Mortòrum van ser efectuades en 1925 a la zona del poblat, no obstant això la metodologia de l’època va provocar la pèrdua de la major part dels resultats i materials obtinguts. Des de l’any 2002 les excavacions s’han anat efectuant regularment gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Cabanes amb el Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló.

Site developed with Drupal