Formulari de cerca

L'aljub actualment
L'aljub actualment
Divendres, Novembre 11, 2016 - 08:30
Cabanes inicia els tràmits per recuperar l’Aljub deixat perdre durant el mandat del PP

Des de la regidoria de Patrimoni s’ha iniciat els tràmits per a fer possible la recuperació per posar en valor l’aljub (conegut popularment al poble com el del camí d’Orpesa o de Miravet), una de les obres d’arquitectura de l’aigua més emblemàtiques del terme municipal.

 

Aquest aljub, ubicat just al costat de l’antic camí de la Fusta, el camí asfaltat que connectava Cabanes amb Orpesa fins abans de la construcció del nou vial, era un dels pous comunals més importants del terme municipal, un terme on cal recordar la ramaderia ha estat històricament un dels seus motors econòmics. Entre l’antic camí, i el riu Xinxilla, just en l’encreuament d’aquest camí  amb els que partien cap al Broseral i el Pla de Climent, perd el seu origen en segles i segles passats, sense tindre clara una datació, que alguns vinculen directament amb l’ocupació del castell de Miravet.

 

Bon part de la importància històrica d’aquest Aljub la podeu llegir en el magnífic llibre “ La Ribera, una terra vora el mar” de Josep-Vicenç Mestre, d’on hem extret les fotografies de l’interior i de com estava abans del seu complet abandonament ( llibre que us recomanem, i que podeu adquirir directament a l’ajuntament).

 

Ara, per estar en una zona que podria afectar a via pecuària, s’ha demanat autorització prèvia ( a mode de comunicació més que de permís)  per evitar qualsevol problema, a la Conselleria d’Agricultura que és qui té competències. Tant prompte la Conselleria done el vist i plau, la intenció de l’ajuntament és poder netejar  l’entorn d’aquest indret. Es tracta d’una actuació ràpida, senzilla, que no generarà cap cost extraordinari, però que demostra com d’abandonat tenia el PP el patrimoni municipal.

 

Fa més de cinc anys es va presentar per part dels grups que ara estem en el govern una moció exigint a l’equip de govern apostar per la recuperació de tota l’arquitectura de l’aigua deixada perdre pel terme municipal ( pous comunals, aljubs, abeuradors, sèquies històriques, cocós...etc . Es va votar a favor, però com en tantes coses, no es va fer res.

 

Ara, es pretén recuperar aquest aljub, i que siga un atractiu més com element històric i etnològic. De fet, també hem demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que acredite tots els pous comunals del terme municipal, i la llista fet és prou extensa.

 

Site developed with Drupal