Formulari de cerca

Campana grossa
Campana grossa
Divendres, Desembre 16, 2016 - 14:00
Cabanes demanarà la declaració com a Bé d’Interés Cultural de la Campana Grossa
Aquesta campana datada el 1677 és la més antiga del conjunt que es conserva al campanar de la parròquia de Sant Joan Baptista de Cabanes i l'única que es va salvar de la Guerra Civil

Cabanes demanarà la declaració com a Bé d’Interés Cultural de la Campana Grossa situada al campanar de l’Església de Sant Joan Baptista. Els grups municipals d’Units Pel Poble - Compromís i PSPV-PSOE a l’Ajuntament de Cabanes presentaran en el pròxim ple del mes de desembre una moció conjunta per demanar a la Conselleria de Cultura que inicie l’expedient procedent per a que la campana quede protegida. Aquesta campana és, de les quatre que hi ha, la més antiga i l'única que es va salvar de la fundició durant la Guerra Civil espanyola ja que era la campana del rellotge.  

L'objectiu de l'Equip de Govern és protegir el campanar, les campanes i el seu toc com a trets característics del municipi. L’edifici, d’un notable simbolisme i  declarat Bé de Rellevància Local, alberga les campanes que durant segles s’han utilitzat com a element fonamental de comunicació: per a marcar les hores, tocar a difunts o a festa major, fins i tot per alertar de foc. De fet alguns tocs, com ara els de la Catedral de València, han estat declarats Bé d'Interés Cultural de Caràcter Inmaterial per la Generalitat Valenciana. 

La campana grossa de Sant Joan Baptista de Cabanes data de l’any 1677. En ella es pot llegir la següent inscripció llatina: "SAИCTE ✱ IVAИИES # BAPTISTA ✱ ORAPROИOBIS ✱ AИИO ✱ I 6 7 7 ✱". Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A la Sala de les Campanes es conserven dos truges d'aquesta campana: la de fusta original i la de ferro. La de fusta està en un precari estat de conservació, ja que acumula excrements de colom que danyen greument les peces. La moció demanarà que aquesta truja també es guarde en un lloc més adient per protegir-la i evitar que es deteriore encara més. Aquest diumenge dia 18 de desembre els veïns i veïnes de Cabanes podran vore la campana de ben a prop amb la visita que la regidoria de Cultura ha organitzat per donar a conéixer el campanar. Aquesta visita es completa amb una xerrada i un concert de campanes.

Site developed with Drupal