Formulari de cerca

Cabanes
Cabanes
Dimarts, Agost 2, 2016 - 10:15
Cabanes aprova demanar a Diputació dotar al municipi de desfibril·ladors

Amb els vots favorables de tots els grups municipals, va eixir endavant la moció presentada conjuntament pels grups municipals d’Units pel Poble-Compromís i PSPV-PSOE que demana que la Diputació facilite a tots els municipis que actualment no tenen desfibril·lador un aparell com a mínim perquè es puga utilitzar en casos d'emergència ja siga per la policia municipal ja siga en les instal·lacions esportives del municipi, i que a a la recepció dels desfibril·ladors, en els distints municipis, s'implante la formació necessària que garantisca el bon ús per part del personal que utilitze els aparells en cas de necessitat.

Tal i com va explicar l’alcaldessa i regidora d’Esports, Virginia Martí “ hi ha un acord de la Diputació per dotar d’aquests aparells als municipis, però no es concreta amb quin i baix quin criteri, per això, hem aprovat esta moció, pensem que cal tindre un servei mínim òptim”

Per contra, els grups del govern van rebutjar una moció del Partit Popular en la qual es demanava que fóra l’ajuntament qui comprar almenys 6 aparells “ El PP després de 17 anys de govern onno ha adquirit ni un sols d’estos aparell, i dos mesos desprès de deixar el govern, sense haver-nos deixat cap partida pressupostària per poder comprar cap aparell, amb un pressupost prorrogat i executat com si estigueren a novembre, vol ara que l’ajuntament pague 6 desfibril·ladors, que tirant per baix, i comptant els cursos necessaris que s’han d’impartir, pujaria uns 8000 euros, diners que no té ara el poble, i que ells han de saber necessàriament perquè són els responsables d’eixa situació. Per tant, la seua proposta era oportunista, irreal i sense cap fonament.

L’opció aprovada insta a la Diputació a fer-se càrrec d’un primer desfibril·lador i estudiar poder adquirir un segon “ no cal tindre un aparell en cada dependència municipal, això és malgastar diners públics de manera insensata, cal tindre’n de mòbils, que es puguen desplaçar d’un esdeveniment a un altre. Per això hem optat per la racionalitat i sensatesa, i esperem que en breu es dispose d’aquest servei que 17 anys del Partit Popular han negat al municipi

Exposició de motius de la moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El desfibril·lador extern semiautomàtic (DESA) és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta la parada cardiorespiratòria quan és deguda a la fibril·lació ventricular (en què el cor té una activitat elèctrica però sense efectivitat mecànica) o a una taquicàrdia ventricular sense pols (en què hi ha activitat elèctrica però sense efectivitat mecànica, per la qual cosa el bombeig sanguini es ineficaç), restablint un ritme cardíac efectiu elèctrica i mecànicament.

La desfibril·lació consisteix en l’emissió d’un impuls de corrent continu al cor, despolaritzant simultàniament totes les cèl·lules miocàrdiques, podent retornar al seu ritme normal o al menys a un ritme eficaç. La fibril·lació ventricular és la causa més freqüent de mort sobtada.

El DESA és molt eficaç per a la major part de les aturades cardíaques, que en la seua major part es produeixen a causa que el cor fibril·la i el seu ritme no és l’adequat. Aquests equips bàsicament retornen el ritme correcte al cor, però són totalment ineficaços en la parada cardíaca con asistòlia perquè el cor, en aquest cas, a més de bombejar la sang, no té activitat elèctrica; així com en l'activitat elèctrica sense pols (AESP), abans denominada dissociació electromecànica, on hi ha activitat elèctrica, que pot ser inclús normal, però sense eficàcia mecànica. En aquests dos últims casos únicament s’ha de realitzar compressió toràcica mentre s'establixen mesures avançades.

Actualment, la majoria de municipis estan adquirint aquests aparells bé per a unitats de policia local, bé per a centres esportius o d'oci. El seu cost està al voltant dels 1.500 euros, que no són una quantitat important en relació al benefici respecte a la salut dels ciutadans.

La Diputació té dins de les seus competències ajudar als pobles menuts perquè tinguen les mateixes condicions d'igualtat que les grans ciutats.

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

Primer: Que la Diputació facilite a tots els municipis que actualment no tenen desfibril·lador un aparell com a mínim perquè es puga utilitzar en casos d'emergència ja siga per la policia municipal ja siga en les instal·lacions esportives del municipi.

Segon: a la recepció dels desfibril·ladors, en els distints municipis, s'implante la formació necessària que garantisca el bon ús per part del personal que utilitze els aparells en cas de necessitat.

Tercer, donar trasllat d’aquest acord a la Diputació Provincial de Castelló 

Site developed with Drupal