Formulari de cerca

Revival de Tradicions

Els jóvens treballen per a recuperar les tradicions que van convertir a Cabanes en una referència provincial fa 30 anys, com la Velà Televisiva, el Betlem Vivent i el Festival de Llevant.
La joventut de Cabanes té un objectiu clar: aconseguir que el poble recupere costums i tradicions perdudes fa més de 30 anys.L'Associació Joves Cabanes, creada fa sis mesos per un grup de jóvens, ja treballa per a posar en marxa iniciatives que fa un quart de segle van idear els seus pares, associats en la segona associació juvenil que va tindre el municipi, en la dècada dels huitanta. La primera associació juvenil de Cabanes, que van posar en marxa els veïns que ara ronden els 50 anys, en la dècada dels 60, també els ha aportat un gran bagatge de tradicions, que ara volen recuperar. I en això estan.
Héctor Borrás, Ana Llorens, Esther Gauchía, Daura Gauchía, Miguel Domíngez, Alberto Boira i David Bellés són alguns dels impulsors d'este ‘revival de tradicions'. “Fa sis mesos vam crear l'associació, com una xarxa que reunisca els interessos de la gent d'entre 14 i 16 anys fins a…. Bo, el límit no està establit, tot el que se senta jove serà benvingut”, expliquen.
La Velà Televisiva és un dels esdeveniments que volen recuperar. Fa vint anys, els pares d'estos jóvens van impulsar una actuació musical, que es va convertir en un referent comarcal, en la que els participants es caracteritzaven com a cantants de l'època i feien play backs primer en el Teatre Benavente i després en les Escoles Velles.”Van arribar a fer-se dos passes, divendres i dissabtes. Per a un poble de llavors 2.000 habitants, va ser un autèntic èxit. I volem recuperar-ho”. Ja s'han posat mà a l'obra, polsant l'opinió de la joventut de Cabanes per a saber si estan d'acord amb la iniciativa. I de moment han rebut “moltes adhesions. Hem comptabilitzat un total de 400 persones interessades a formar part de l'Associació i ajudar-nos a reimpulsar els costums de Cabanes”, indica el president Héctor Borrás.
A la Velà Televisiva se sumarà el Betlem Vivent, dins de la Cavalcada de Reis, un betlem que reunia el 5 de gener a la nit a quasi tota la població caracteritzada de personatges de l'època, acompanyant els tres Reis en el seu recorregut fins al Naixement, en els baixos de l'Ajuntament, representant distintes escenes nadalenques.
La música serà per a l'Associació Joves Cabanes una prioritat. Entre els seus objectius està també organitzar una nova edició del recordat Festival de Llevant, desaparegut fa dos dècades. “Era un festival de cançons en viu, paregut al de Benidorm, però a menor escala, que també es va fer durant anys en el Teatre Benavente i en la plaça de la Constitució”, afig Héctor, per a qui els balls de poble són un altre objectiu “com el que es coneixia com el ball de l'Anouer, amb la música en directe de "Los Kiwis", en la pista del "Nogal", on els nostres pares ballarien”.
Reprendre la banda de ‘ Tambors i Cornetes' és una altra de les idees. “Portar el nom de Cabanes a altres festes locals, amb un grup de majorettes, com feien fa 15 anys”, destaca Dora Gauchía, també en la junta directiva. Igual que la reedició de la revista ‘El Crit', a imatge de què es va editar en plena transició democràtica “i que es va deixar de publicar perquè la revista es va convertir en una veu crítica contra els governants locals de l'època”, afig.
Ells, els jóvens, pretenen donar un impuls al municipi, a què les tradicions locals van convertir en un referent comarcal i provincial fa 30 anys. Tenen a més a favor seu l'exemple dels seus pares, artífexs d'aquells costums. I volen aconseguir-ho.

Imatges: 
foto-joves-peq.JPG
foto-joves.JPG
foto-joves-peq-a.JPG
Site developed with Drupal