Formulari de cerca

Dijous, Abril 4, 2013 - 14:30
El rector de la UJI situa a l'Arc de Cabanes com referent en la inauguració de les "Jornades del Plà de l'Arc"
El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent va situar a l'Arc Romà com referent en la transmissió de coneixements, “igual que ho són les Jornades Culturals del Plà de l'Arc, que any rere any ens aporten valors culturals tan importants com el coneixement que ix diàriament dels laboratoris més tecnològics".

<p>El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent va situar a l'Arc Romà com referent en la transmissió de coneixements, “igual que ho són les Jornades Culturals del Plà de l'Arc, que any rere any ens aporten valors culturals tan importants com el coneixement que ix diàriament dels laboratoris més tecnològics”. <!--break-->

El rector va inaugurar així les XVII Jornades Culturals, que se celebraran a Cabanes durant tot el cap de setmana. Climent va estar acompanyat per l'alcaldessa Estrella Borrás, el diputat de Cultura, Héctor Folgado, i Miguel Angel López com a membre de la comissió organitzadora, així com els alcaldes de la comarca. Climent va assegurar que la UJI “estarà sempre recolzant estes jornades, tan importants en els temps de crisi, ja que són un transmissor únic de coneixement que ha d'impulsar-se i preservar-se”.

Un total de 240 persones s'han inscrit en unes jornades que durant els tres dies han debatut sobre tradicions, cultura, gastronomia, recursos turístics i valors patrimonials. Cabanes s'ha convertit així este cap de setmana en una “xicoteta universitat oberta, itinerant en les que les associacions culturals tenen el major protagonisme”, com va ressaltar l'alcaldessa Estrella Borrás. Tant ella com el diputat van agrair a la comissió organitzadora l'esforç perquè les jornades hagen aconseguit esta XVII edició.

Després de la inauguració va tindre lloc la primera de les conferències que davall el títol
‘Passat, present i futur de la Vinya i el vaig vore a la Plana de l'Arc', va analitzar les possibilitats de la indústria vinícola, a càrrec de l'enòleg i farmacèutic Juan Carlos Pavia García de Leonardo. Després d'ella, es va obrir l'exposició de fotografies antigues davall el títol ‘Un objectiu, unixes imatges… rècords', de la fotògrafa de Cabanes Carmen Sidro Muñoz. A les nou de la nit va haver-hi una degustació de vins de la terra amenitzat per la Unió Musical Santa Cecília de Cabanes, amb la participació dels cellers El Rosso de la Barona, Celler Els Useres, Celler Mes de Rander i el celler El Mollet Vi i Cultura de les Useres.

Dissabte es va obrir l'exposició de joies antigues cedides per quinze famílies de Cabanes en l'edifici de l'antiga presó, annex a l'Ajuntament. La mostra va incloure peces catalogades del segle XVIII i XIX principalment i alguna de les joies del segle XVIII de l'aixovar de la Mare de Dèu de les Santes, patrona de Cabanes. La catalogació de les mateixes ha anat a càrrec de Xavier Allepuz Marzà, de Vilafamés. En l'Església es va poder admirar a més la mostra del Museu Parroquial d'onze del matí a set de la vesprada.

A més, es va presentar el llibre "Els Llinatges i sobrenoms de Cabanes" en la Casa de la Cultura i es debatir sobre 'Deu anys d'excavacions pel tèrmit de Cabanes i Orpesa', conferència a càrrec de l'arqueòleg Gustavo Aguilella Arzo. També hi va haver un homenatge a les Normes de Castelló a càrrec de Vicent Pitarch, de l'Institut d'Estudis Catalans.
A la vesprada, després de la taula redona que va analitzar els nous models turístics en les comarques de l'interior, va  actuar 2Pasqualet Swing Band" i el Ball Popular del Tari Tai Ta, que va començar en la plaça de la Constitució de Cabanes i va acabar en la plaça dels Hostals, amenitzat per la degustació dels dolços i pastissos comarcals.
</p>

Site developed with Drupal