Formulari de cerca

Cabanes recuperarà l'antiga Església del Calvari amb una actuació de 200.000 euros

El ple aprova un conveni amb el Ministeri de Foment per a restaurar l'ermita i convertir-la en un referent cultural.

L'Ajuntament de Cabanes recuperarà l'antiga església del Calvari, una de les ermites de major valor per als veïns, que data de 1575 i que va ser construïda en honor de la Mare de Déu del Rosari, gràcies a un conveni amb el Ministeri de Foment, pel qual es destinen 200.000 euros per a la rehabilitació de l'edificació.

Les obres, en una primera fase, consistiran en la demolició de les zones que es troben en mal estat i que a penes tenen valor arquitectònic i la restauració de l'edifici, especialment la coberta i el forjat de l'edificació annexa, que durant anys va servir com a vivenda de l'ermità. L'accés principal al Calvari també s'inclourà en esta actuació.

La regidora de Cultura, Estrella Borrás, que va visitar ahir l'ermita junt amb la regidora de Turisme, Lucia García, ha explicat que la consignació de 200.000 euros per a la rehabilitació està en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2011 pel que, després de la firma del conveni, l'actuació en el Calvari serà imminent. L'objectiu de l'equip de govern és posar en valor cultural i turístic l'enclavament.

L'edil ha assenyalat que esta “és una obra molt important per al nostre municipi, a causa del gran valor simbòlic que té el Calvari per a Cabanes” i va recordar que és especialment emotiu, entre altres, “la Visita de la Mare de Déu del Bon Succés al seu fill a l'arribar la romeria dels Santes del mes de maig, en la que participa tot el poble”.

El ple de Cabanes va aprovar esta setmana la firma d'este conveni amb el Ministeri de Foment a fi de posar en valor el Calvari, ubicat en la muntanya coneguda com del Molinet de Vent, on durant segles va ser venerada la imatge de la Mare de Déu del Rosari fins que les tropes franceses la van incendiar en 1810. De l'incendi només es va salvar la imatge de la Mare de Déu, que va passar primer a l'església d'Albalat i posteriorment a la Parròquia.

La devoció que durant el segle XVIII es va despertar en la regió valenciana cap a la Passió va motivar que els veïns de Cabanes emplaçaren el seu Calvari a l'aire lliure al voltant d'esta ermita, després que fora profanada en 1810, i encara que es va mantindre inutilitzada durant anys, en 1853 es va dedicar al Santíssim Crist de l'Agonia, una talla que va ser prompte conduïda a la parròquia en pregària a causa de les terribles epidèmies de còlera que van afectar Cabanes entre 1855 i 1885.

Després de la guerra civil i la postguerra, el 12 de febrer de 1961 es van beneir les estacions del Viacrucis i es van dedicar dos de les capelles a la Mare de Déu del Rosari i a Sant Vicent Ferrer. En 1975, com commemora una placa a l'entrada de l'ermita, es va commemorar el IV Centenari de la seua construcció.

Imatges: 
visista-calvario.JPG
Site developed with Drupal